Fietscommunity / SCF-consortiumbijeenkomst

Gaat de fiets de stad redden?

Smart Cycling Futures (SCF), de Fietscommunity en de Tour de Force organiseren een ochtendbijeenkomst waarin stil wordt gestaan bij de vraag of en hoe de fiets de stad gaat redden, – of op zijn minst hieraan een bijdrage gaat leveren. Spreker is onder meer Daan Zandbelt, Rijksadviseur voor de Fysieke Leefomgeving. Hij deelt zijn visie op de ruimtelijke inrichting van stad en regio, met hierin speciale aandacht voor de positie van de fiets.

De grote en middelgrote steden gaan de komende jaren flink uitbreiden. Er zullen vele duizenden woningen bijgebouwd worden, hoofdzakelijk binnen bestaand stedelijk gebied. De extra uitdaging die zich hierbij aandient is: hoe kunnen deze steden bereikbaar en mobiel blijven op een duurzame manier? Om dit te realiseren zien we een belangrijke rol weggelegd voor de fiets. Op donderdag 14 maart 2019 organiseren we een ochtendbijeenkomst waarin stil wordt gestaan bij de vraag of en hoe de fiets de stad gaat redden, – of op zijn minst hieraan een bijdrage gaat leveren. Na de visie van Daan Zandbelt staat de concrete verbinding met de praktijk in vier steden – Amsterdam, Eindhoven, Utrecht en Zwolle – centraal. Gesproken wordt over hun toekomstige opgaven en over de manier waarop zij de fiets (willen) aanwenden om hun stedelijke (duurzaamheids)ambities te bereiken en hoe fietsinnovaties daarbij kunnen helpen.

We nodigen u dan ook van harte uit om 14 maart a.s. deel te nemen. De bijeenkomst vindt plaats in Utrecht.

In de middag gaat de bijeenkomst nog verder voor alle stakeholders van Smart Cycling Futures.

Opgave via de website van het Fietsberaad.

PROGRAMMA

OCHTEND (SCF, FIETSCOMMUNITY & TOUR DE FORCE)
9.00 uur – Ontvangst

9.30 uur – Welkom

9.40 uur – Panorama Nederland: toekomstperspectief voor de ruimtelijke inrichting van Nederland
Door Daan Zandbelt, Rijksadviseur voor de Fysieke Leefomgeving

10.40 uur – Pauze

11.00 uur – Werksessie: toekomstige stedelijke opgaven en de rol van fiets
Vertegenwoordigers van Amsterdam, Eindhoven, Utrecht en Zwolle pitchen hun stedelijke ambities en gaan in discussie over hoe de fiets kan bijdragen aan het behalen van deze ambities.

12.15 uur – Afsluiting ochtenddeel van de bijeenkomst

12.30 uur – Lunch

 

MIDDAG (alleen open voor SCF partners)

13.30 uur  – Welkom

13.35 uur – Twee jaar academisch fietsonderzoek, en hoe nu verder?
Beurtelings presenteren de SCF-onderzoekers hun onderzoeksresultaten tot nu toe. Aan de hand van dilemma’s wordt de SCF-praktijkpartners vervolgens gevraagd mee te denken over of en hoe de verworven inzichten verder door vertaald kunnen worden naar de beleidspraktijk.

14.45 uur – Pauze

15.00 uur – Vervolg ‘Twee jaar academisch fietsonderzoek, en hoe nu verder?’

16.15 uur – Afsluiting bijeenkomst met aansluitend borrel

Praktische informatie
Datum: donderdag 14 maart
Locatie: ANNE, Veemarktplein 41, 3521 BD Utrecht (tegenover de Jaarbeurshallen/ Kinepolis Bioscoop, op enkele minuten loopafstand van Utrecht CS)
Kosten: Gratis

 

 

Scheduled Events
Utrecht Map
Geplaatst in Events.